![](/media/lib/118/n-reka-d9b2a0ae75034f4397d40f2e23c1dd16.jpg)
Białko, mięśnie i kobieca insulinowrażliwość
18 marca 2015, 11:10Od dawna wiadomo, że u otyłych mężczyzn cukrzyca typu 2. rozwija się częściej niż u otyłych kobiet. Najnowsze badania naukowców z McMaster University pokazują, że różnica między płciami może wynikać z aktywności pewnego białka w mięśniach.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Neurony z ośrodka głodu kontrolują też zachowania kompulsywne
12 marca 2015, 12:26Pod nieobecność pokarmu pewna grupa komórek z podwzgórza (a konkretnie jądra łukowatego), która zwykle działa jak ośrodek głodu, inicjuje złożone, powtarzalne zachowania widywane w anoreksji czy zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych (ZOK).
![](/media/lib/118/n-zmeczenie-c69f14594c490a6d5bdbf3c6d3225239.jpg)
Twarde dowody na to, że zespół przewlekłego zmęczenia jest chorobą biologiczną
2 marca 2015, 13:18Odkryto unikatowe zmiany immunologiczne u osób na wczesnym etapie zespołu chronicznego zmęczenia (ZPZ). To pierwsze twarde dowody na to, że zespół to choroba biologiczna, a nie jak dotąd sądzono, raczej zaburzenie psychologiczne.
![](/media/lib/100/n-dlon-8a42cc817425b3291e1b9d50397bd899.jpg)
Skóra pomaga wcześniej wykryć parkinsona i alzheimera
25 lutego 2015, 12:43Biopsje skóry można wykorzystać do wykrywania podwyższonego poziomu nieprawidłowych białek, związanych z chorobami Alzheimera i Parkinsona.
Białko mięczaka sprzed 15 mln lat
23 lutego 2015, 16:32W skamieniałej muszli z południowego Maryland odkryto cienką warstwę białka sprzed 15 mln lat.
![](/media/lib/88/n-pingwiny-cesarskie-c81d60004f9381dd4cd902cb55f5c1f9.jpg)
Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby
17 lutego 2015, 11:49Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.
![](/media/lib/213/n-zielona-herbata-e7ab7a4e4231f11da6bc3a6549581e4a.jpg)
Składnik zielonej herbaty stanie się częścią terapii zastępującej chemię?
29 stycznia 2015, 11:28Naukowcy rozpoznali mechanizm, za pośrednictwem którego polifenol zielonej herbaty - galusan epigallokatechiny (EGCG) - zabija komórki nowotworów jamy ustnej, oszczędzając przy tym komórki zdrowe.
![](/media/lib/189/n-baribal-12aef11d7911844047a7e0ed481bf872.jpg)
Gdzie niedźwiedź kopie, tam roślina korzysta
23 stycznia 2015, 08:18Dla niektórych baribali bogate w białko mrówki Formica obscuripes stanowią podstawę diety. Zjadając je, niedźwiedzie wpływają na inne owady (zgarby Publilia modesta) oraz wyświadczają przysługę roślinom - krzewom Chrysothamnus viscidiflorus.
Gdy pojawiają się grzyby, ekipa sprzątająca uderza na alarm
23 stycznia 2015, 07:36System autofagocytujący organizmu pozwala uderzyć na alarm, informując układ odpornościowy o ataku grzybów. Naukowcy porównują to działanie do stłuczenia szybki przed wciśnięciem guzika dzwonka.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Wiadomo już, jak działa białko kluczowe dla uczenia i pamięci
8 stycznia 2015, 13:43Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa zidentyfikowali rolę białka kluczowego dla uczenia i pamięci. Okazuje się, że kinaza CamKII usuwa z kolców dendrytycznych zbitki innego białka - SynGAP (od ang. synaptic GTPase-activating protein).